dimarts, 19 de juny del 2018

Intervenció d'en Xavier Antich a l'acte "Les Universitats Catalanes pels Drets Civils i la Democràcia"

El passat 14 de juny, va tenir lloc a l'auditori de l'edifici Vèrtex de la UPC un acte en defensa dels drets civils i la democràcia organitzat pel col·lectiu de treballadors del PAS i PDI de les universitats catalanes agrupats entorn la plataforma Taula del Personal Universitari de Catalunya, Universitats per la República, sindicats i altres organitzacions com l'ANC i Òmnium Cultural.

L'acte el va conduir l'Antoni Bassa i va comptar amb breus intervencions de Beta Forn, Laura Turull i Oriol Sànchez en representació de l'Associació Catalana pels Drets Civils, que aplega els familiars de les preses i presos polítics, de Representants del Col·lectiu Laude, de l'ANC i, com a ponent principal, en Xavier Antich, filòsof i professor de la UdG. 

En finalitzar l'acte, li vam demanar al professor Antich que ens permetés difondre la seva ponència íntegra, perquè vam considerar que la seva reflexió respecte del vessant ètic i social de la universitat havia de sortir d'aquelles parets i posar-se a disposició de totes aquelles persones interessades en el paper de la universitat en tot allò que afecta la nostra societat i el món en general.

I concretament, en com ha de respondre la universitat quan se la interpel·la directament sobre l'embat repressiu de l'estat espanyol contra els drets i llibertats del nostre poble, respecte l'empresonament i exili de representants polítics i socials, sobre les causes obertes contra centenars de persones per defensar i exercir el dret a decidir –alguns dels quals són membres de la nostra comunitat universitària- per la vulneració sistemàtica de drets civils i polítics, com el de llibertat d'expressió(*).

A més, aquesta ponència del professor Antich titulada "Les Universitats Catalanes pels Drets Civils i la Democràcia", ha coincidit en el temps, casualment, amb el debat del Claustre de la UPF del passat 28 de maig sobre "Universitat i Ciutadania. El paper de les universitats en el debat social", motiu pel qual ens sembla encara més interessant i adient posar a la vostra disposició aquest text.

Per últim, volem agraïr al professor Xavier Antich que ens hagi permès difondre el teu text, així com a totes les persones que dia rere dia defensen la llibertat de ser i pensar. A qui des de les aules i els espais comuns de les universitats fomenten el pensament crític i la confrontació d'idees i paradigmes, i contribueixen a construir un món més just i, com a conseqüència, més lliure.



"És per tot això que la universitat ha jugat un paper essencial en la defensa dels drets civils, les llibertats i la democràcia en les darreres dècades, i també de forma molt especial en el nostre país, sotmès, per dir-ho eufemísticament, a un marc democràtic contínuament interromput. I aquesta no és una ocupació extrínseca o eventual de la universitat, que fonamentalment faria unes altes coses però que en podria prescindir d’aquesta, sinó que aquesta n’és, justament, la raó de la seva existència. Sense la llibertat, no existeix universitat digna d’aquest nom, com tampoc no n’existeix si no fa, de la defensa dels drets civils, la condició necessària de la seva responsabilitat social. Perquè la llibertat forma part de la universitat com si en fos la seva medul·la." Xavier Antich



(*) Com ho demostra un informe publicat per la Unesco el proppassat mes de març i que porta per títol ‘L’estat de la llibertat artística‘. Elaborat per un equip internacional independent d’una desena d’experts, documenta mig miler de casos de violació de la llibertat d’expressió artística en setanta-vuit estats, i Espanya és un dels que hi surt més malparat, tant per l’aplicació abusiva de la llei antiterrorista com per la repressió relacionada amb el procés català




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada