Font: El Punt-Avui
Front comú de les vuit universitats públiques per defensar la feina feta i destacar la seva eficiència arran de les retallades
Presenten un informe sobre el seu gran impacte social i científic, però no fan gens d'autocrítica
La universitat pública catalana ha reaccionat a les retallades que ja ha rebut i a les que encara estan pendents d'aplicar amb l'edició d'un informe en què s'exposa la seva eficiència. El llibre Impactes de les universitats catalanes a la societat analitza les relacions des del punt de vista científic, econòmic i social de la universitat amb la societat catalana. Una de les dades més rellevants en l'àmbit econòmic és la rendibilitat: per cada euro públic invertit en la universitat pública, la societat rep 1,88 euros.
Una altra dada econòmica important revela que el 80% dels titulats tenen feina, i que els beneficis directes i indirectes a curt termini de l'existència de les vuit universitats públiques se situen entorn del 0,6% del PIB de Catalunya, i de l'1% del PIB si es comptabilitzen les institucions vinculades.
Quant a l'àmbit social, es destaca especialment la vessant integradora de la universitat pública, i es recorda que el 40% dels alumnes universitaris catalans tenen pares sense títol universitari (es trenca, doncs, una cadena històrica). El llibre parla també de la mobilitat dels estudiants a la resta del món i de la contribució universitària a l'estudi i el foment de la llengua, la cultura i la nació catalanes.
Però gran part de les dades recollides en aquest volum estan encaminades a mostrar l'excel·lència científica internacional. Es diu, per exemple, que la producció científica universitària del país en termes de població i la productivitat estan “al davant d'Alemanya, el Japó i França, i al capdavant de l'Estat espanyol” i que les universitats públiques catalanes s'han situat en quarta posició en la concessió d'ajuts del pla de millora de recerca i desenvolupament de la UE. “Catalunya rep el 57% de totes les ajudes de l'Estat del programa European Reserarch Council ”, per exemple, tal com va avançar aquest diari (6 d'octubre).
“A la universitat catalana pensem i ens repensem. Hem de pensar en el moment en què som i també com hem d'encarar el futur”, va assegurar el president de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques, ACUP, Dídac Ramírez, que va insistir que, malgrat tot, és a dir, malgrat les poques ajudes i inversió, el sistema català “és dels més eficients de l'Estat i d'Europa i el primer en projecció científica del sud d'Europa”.
El que no hi ha en l'informe és autocrítica. No es parla, per exemple, de la poca flexibilitat de la universitat a l'hora d'adaptar les titulacions a la demanda laboral, ni de l'endogàmia del professorat. Tot i que es destaca l'eficiència dels professors catalans (“publiquen un 50% més que els de les universitats espanyoles”, diu el text), s'obvia l'excessiu interès en la promoció en detriment de la docència, la precarietat dels associats i l'absentisme, que no són un llast general, però sí que formen part també del sistema.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada