INFORMATIUS

29F: UN CLAM CONTRA LES RETALLADES I EN DEFENSA DE LA UNIVERSITAT PÚBLICA

Valoració general de la Vaga i les mobilitzacions

 Des de Intersindical-CSC valorem molt positivament la jornada de Vaga del 29F als campus universitaris catalans, que va tenir un suport massiu de la comunitat universitària i un poder de convocatòria enorme als carrers de les principals ciutats catalanes.

Això ha estat gràcies a la implicació de cada vegada més estudiants i treballadors/es del PAS, així com del PDI; tant en les tasques de promoció de la vaga i les mobilitzacions com en la participació i coordinació en espais unitaris com l’Àgora UPF, les assemblees i, a nivell general, el treball fet des de la PUDUP, la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública.

Aquesta jornada de vaga universitària, enmarcada en un context de mobilitzacions creixent, que convocava a estudiants, professorat i personal d’administració i serveis  ha estat una resposta, una més, contra les retallades de drets socials i laborals, els acomiadaments, l’increment de taxes, la degradació del model públic d’universitat i la qualitat de l’ensenyament públic superior.
Seguiment de la Vaga

El seguiment de la vaga ha estat molt important, sobretot per part dels estudiants i PDI, però també en algunes universitats com la UPF i la UAB, per part del PAS. A la majoria d’universitats de l’àrea de Barcelona l’activitat docent ha estat molt baixa o pràcticament nul·la.

A la UPF, el seguiment de la vaga per part del PAS ha estat, segons dades de la gerència, d’aproximadament un 32%, un dels més alts dels darrers temps. Pel que fa al PDI, les dades provisonals estan al voltant d'un 62% per la qual cosa podem afirmar que l'aturada en aquest col·lectiu va ser molt important.

En qualsevol cas, l’aturada a les set universitats públiques catalanes ha estat molt alta.
La manifestació

La manifestació universitària del 29F, probablement la més gran dels darrers 25 anys, va iniciar el seu recorregut des de la plaça Universitat encapçalada per la pancarta unitària "No pagarem la seva estafa, salvem la universitat pública", signada per la PUDUP, i va reunir desenes de milers de persones, majoritàriament universitaris i estudiants de secundària, però també amb la participació important de professorat i de personal d’administració i serveis.

Pel que fa a la UPF un gran nombre de treballadors/es del PAS i PDI i estudiants provinents dels diferents campus de la nostra universitat ens vam concentrar davant el rectorat i durant uns minuts vam entrar i ocupar el vestíbul per manifestar el nostre rebuig a la política de misses dites del rector, el rebuig a les retallades i en defensa d’una universitat pública, de qualitat i democràtica, així com també d’una gestió ètica de les finances de la universitat.

Posteriorment vam marxar en manifestació fins a la plaça universitat on ens vam afegir als milers de persones que ja s’hi havien aplegat.

Un cop finalitzada la manifestació, una part important dels manifestants reunits davant la UB van ocupar el rectorat de l’edifici històric i es van celebrar assemblees i debats oberts fins el proppassat dissabte, data que ja estava previst desocupar aquell espai de manera pacífica.

Més enllà dels percentatges sobre el seguiment d’aquesta Vaga, els i les membres de la Intersindical-CSC coincidim en valorar, com a fet més destacable, la capacitat dels i les treballadores de la UPF de trobar-nos, proposar i dur a terme les mobilitzacions que es van decidir col·lectivament en assemblea.

Després del 29F, cal continuar treballant i lluitant

Dimecres 29 de febrer no va ser un dia més, va ser un dia molt important perquè vam demostrar que cada vegada som més i més els que plantem cara a aquestes retallades de drets i a la resta de mesures precaritzadores. Tot i això, cal fer-se la idea que caldran moltes més jornades de lluita i moltes petites, mitjanes i grans accions i mobilitzacions per aturar-les i per evitar-ne de noves.

Per això, des del convenciment i la constatació que és possible, fem una crida als i les treballadores perquè ens organitzem i treballem plegats.
Com sabeu, a la UPF ha sorgit el Col·lectiu Àgora UPF,  un espai de treball unitari, obert a tothom, que recull les reflexions i propostes dels tres col·lectius de la comunitat universitària, PAS, PDI i estudiants. Aquest col·lectiu està fent un esforç per reflexionar i actuar conjuntament  i per coordinar-se amb la resta d’universitats públiques catalanes des de la PUDUP, plataforma que està aconseguint visualitzar les nostres propostes i la nostra lluita .

Recordem per últim que, encara que malmesa, existeix una JPAS i un Comitè d’Empresa, pel que fa al PAS, que haurien de ser la corretja de transmissió de les propostes i reivindicacions laborals dels treballadors/es.

El 29F vam fer un pas endavant. Tots els dies, a les concentracions dels campus, mobilitzant-nos, compartint reflexions, propostes, posant-nos les samarretes i fent tot allò que decidim, en fem un altre més.

ATUREM LES RETALLADES, DEFENSEM LA UNIVERSITAT PÚBLICA !

Intersindical-CSC
Secció Sindical de la UPF

Divendres 2 de març de 2012